Istiadat Konvokesyen Kali Ke-18

23 Julai 2018, Seramai 264 graduan Kolej Pengajian Islam Johor (MARSAH) menerima sijil dan diploma masing-masing pada Majlis Istiadat Konvokesyen Kali Ke-18 yang berlangsung di Dewan Besar, Pusat Islam Iskandar Johor, Johor Bahru, Johor baru-baru ini.

Mereka menerima sijil Kemahiran Bahasa Arab dan Diploma dalam Pengajian Syariah Islamiah, Usuluddin,Tahfiz al-Quran Wal-Qiraat, Perbankan Islam dan Kewangan Islam daripada Pengerusi Jawatankuasa Agama dan Pendidikan Negeri Johor, YB Tuan Haji Aminolhuda Bin Haji Hassan selaku wakil rasmi Menteri Besar Johor.

"Anda adalah graduan yang akan mencorakkan perjalanan pembangunan agama Islam di Johor khususnya dan di Malaysia secara amnya. Pada kalian, kami di sandarkan harapan yang tinggi agar Johor dan masyarakatnya dapat dicorakkan dengan ilmuan, nasihat, kepakaran dan kebijaksanaan kalian agar kita menjadi masyarakat yang maju yang mengikut acuan Islam."

"MARSAH mesti meningkatkan peranan dakwahnya dan menjadi juara pencerahan menuju terbentuknya peradaban dan sistem nilai bangsa yang berkemajuan selaras dengan port folio MARSAH iaitu Pusat Pengajian Islam yang satu-satunya berada di selatan tanah air," katanya.

Ketua Eksekutif MARSAH, Dr Mohamad Som bin Sujimon berkata, pihak pengurusan dan pentadbiran MARSAH Sdn Bhd ingin merakamkan ribuan terima kasih kepada kerajaan negeri Johor dan khususnya Majlis Agama Islam Negeri Johor (MAIJ) yang merupakan pemilik Kolej Pengajian Islam Johor (MARSAH) kerana telah menjadikan MARSAH dikenali sebagai sebuah institusi agama negeri yang paling tinggi di negeri ini.

Beliau berkata, MAIJ telah menetapkan bahawa 35% daripada pelajar MARSAH adalah untuk dijadikan ulama dan 65% adalah untuk pasaran kerja.

Yang turut hadir Mufti Negeri Johor, Sahibus Samahah Dato’ Haji M.Tahrir bin Dato’ Haji Shamsuddin, Pengarah Jabatan Agama Islam Negeri Johor ,Tuan Haji Md Rofiki Bin Dato’ Haji Shamsuddin, Ketua Pegawai  Eksekutif Majlis Agama Islam Negeri Johor, Tuan Haji Alim Bin Abdul Sukor.

Mirza Irfan Bin Mizlan, telah dinobatkan penerima Anugerah Menteri Besar Johor dan Anugerah Pengerusi Jawatankuasa Agama & Pendidikan Negeri Johor.  Ditanya rahsia di sebalik kejayaan itu, beliau memberitahu, mengutamakan pendidikan disamping tidak melupakan ko-kurikulum.

Penerima anugerah – anugerah lain adalah Anugerah Ketua Jabatan Pengajian Islam, Illiyin Binti Samsudin.

Anugerah Sahibus Samahah Mufti Negeri Johor dan Anugerah  Ketua Jabatan Tahfiz Al-Quran, Muthii’ah Labiibah Binti Hj Sadini

Anugerah Ketua Jabatan Pendidikan dan Anugerah Pengajian Umum dan Anugerah Ketua Eksekutif Kolej Pengajian Islam Johor, Nur Fadilah Binti Sabtu

Anugerah Ketua Jabatan Muamalat dan Anugerah Ketua Pegawai Eksekutif Majlis Agama Islam Johor, Fatin Hanisah Binti Abdul Latif

Anugerah Cemerlang Kursus Bahasa Arab, Annur Fatwani Binti Mohd Dini