IPTIM 2018 : UIAM dinobatkan juara keseluruhan

 

Karnival Amal Islam (IPTIM) 2018 Peringkat Asean menyaksikan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) merangkul juara keseluruhan mengetepikan 11 buah kontinjen yang lain. Antara kontinjen yang menghantar pasukan adalah dari Kolej Pengajian Islam Johor (MARSAH), Universiti Islam Antarabangsa Sultan Abdul Halim Mu’adzam Shah (UniSHAMS), Kolej Universiti Islam Antarabangsa Selangor (KUIS), Kolej Universiti Islam Melaka (KUIM), Kolej Islam Teknologi Antarabangsa Pulau Pinang (KITAB), Kolej Universiti Islam Perlis (KUIPs), Kolej Profesional Baitumal Kuala Lumpur (KPBKL), International Islamic College (IIC), Kolej Universiti Islam Pahang Sultan Ahmad Shah (KUIPSAS), Kolej Islam Antarabangsa Sultan Ismail Petra (KIAS) dan Universiti Sultan Azlan Shah (USAS). Sebanyak 27 acara dipertandingan pada karnival kali ini.

Pengerusi Jawatankuasa Hal Ehwal Agama Islam dan Pendidikan Negeri Johor, YB. Tuan Hj. Aminolhuda bin Hj. Hassan selaku wakil rasmi YAB Menteri Besar Johor berkata, penganjuran Karnival Amal Islami (IPTIM) 2018 peringkat ASEAN ini adalah kali pertama penganjurannya di peringkat ASEAN. Ini memberikan gambaran yang jelas bahawa Persatuan Institusi Pengajian Tinggi Islam Malaysia (IPTIM) sangat komited dalam memperkembang dan memperluas jaringannya melalui program-program ilmiah seperti penganjuran karnival ini.

"Program dwitahunan ini bertujuan memupuk dan memperatkan ukhwah dalam kalangan ahli IPTIM dan seterusnya berkongsi ilmu, menjana aliran pemikiran, mencetus anjakan paradigma demi melestarikan modal insan.

"Pendedahan seperti ini diharap dapat memupuk sifat positif, inovatif, kreatif serta daya saing dalam kalangan peserta sebagai persediaan ke arah menjadi pemimpin Islam yang unggul pada masa hadapan. Bertepatan dengan tema Karnival Amal Islami pada kali ini iaitu “MAHASISWA ISLAM MENDEPANI REVOLUSI INDUSTRI 4.0”, menunjukkan bahawa mahasiswa Islam mesti mempunyai benteng yang sangat kuat dalam menempuh arus kepesatan teknologi dan seterusnya mampu mengangkat peranan mahasiswa sebagai Ilmuwan terulung,"katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada Majlis Penutupan Karnival Amal Islami (IPTIM) 2018 peringkat ASEAN.

Pendaftar merangkap Pemangku Ketua Eksekutif Kolej Pengajian Islam Johor (MARSAH), Ustaz Muhammad Sanusi Bin Md. Noh berkata, Karnival Amal Islami pada kali ini bakal menyaksikan beberapa acara baharu iaitu Pertandingan Tarhim, Azan dan Iqamah dan Pertandingan Berzanji.

"Saya ingin mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan tahniah dan syabas kepada seluruh warga kerja MARSAH dan urusetia pertandingan kerana gigih serta komited dalam membuat perancangan, persediaan dan seterusnya melaksanaan penganjuran Karnival Amal Islami (IPTIM) 2018 Peringkat ASEAN.

"Juga tidak lupa ucapan terima kasih kepada semua penaja dan penyumbang yang turut memberi sokongan bagi menjayakan Karnival Amal Islami 2018 ini. Ucapan terima kasih kepada Kerajaan Negeri Johor dan Majlis Agama Islam Johor yang sentiasa memberikan sokongan penuh kepada semua program yang dianjurkan oleh Kolej Pengajian Islam Johor (MARSAH),"katanya.

Pada tahun 2020 Kolej Universiti Islam Pahang Sultan Ahmad Shah (KUIPSAS) telah dipilih menjadi tuan rumah untuk edisi akan datang.